A lézeres szemműtét és az alkalmassági vizsgálat

A lézeres szemműtét és az alkalmassági vizsgálatA lézeres látásjavítás az egyik legbiztonságosabb műtéti eljárásnak tekinthető, köszönhetően a modern lézereknek és a tüzetes alkalmassági vizsgálatnak. A vizsgálat alatt kiállított alkalmassági eredménye csak záros határidőn belül érvényes (ez általában 3-6 hónap közötti időt jelent).

A vizsgálat ideje általában másfél-két óra szokott lenni, azonban a hatása általában másnap reggelig érződik, köszönhetően a szemcseppes pupillatágításnak. Figyelembe kell tehát venni, hogy az alkalmassági vizsgálat után csökken a látásélesség, így pl. nem tanácsos autót vezetve hazamenni, így előre meg kell szervezni a hazautat. Az alkalmassági teljesen fájdalommentes, köszönhetően a helyi érzéstelenítésnek.

A vizsgálat előtt enni lehetséges, sőt, ajánlott, amire figyelni kell, hogy a kontaktlencse viselését a megelőző napokban, hetekben mellőzni kell. Ennek pontos ideje a lencse típusától függ, egyénre szólóan megmondja a klinika orvosa, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a szaruhártya visszaálljon az eredeti formájába.

A vizsgálat során figyelembe veszik a korábbi szemészeti, orvosi leleteket is, így amennyiben ilyenek vannak, azt célszerű magukkal vinni a pácienseknek.

A nagyobb, felkészültebb klinikákon az alkalmassági vizsgálatot két szakember egymástól függetlenül elvégzi, amely lehetőséget ad egyfajta kontrollra. Amennyiben eltérések vannak a vizsgálatok között, akkor azokat össze lehet hasonlítani, és meg lehet határozni, hogy melyik adja a jó értékeket.