Táplálkozási tanácsok: mindent a zsírsavakról

Táplálkozási tanácsok: mindent a zsírsavakrólHa figyelni szeretnénk táplálkozásunkra, akkor rengeteg olyan apró részletet is szem előtt kell tartanunk, melyek ugyan apróságnak tűnnek, de jelentősen hozzá tudnak járulni étrendünk egészségességéhez. Ilyenek pl. a mindenki étrendjében megtalálható zsírsavak, tudhatjuk meg http://www.maricsbalazs.hu dietetikustól.

A zsírsavakat csoportosíthatjuk a kettős kötések számának alapján: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat különböztethetünk meg.

Fontos tudni, hogy milyen típusú zsírsavakból fogyasztunk sokat, ugyanis a telített zsírsavak túlzott bevitele jelentősen hozzájárul a magas koleszterinszinthez, ami a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában nagy szerepet játszik. Ennek megfelelően, amikor dietetikustól, táplálkozási szakembertől kérünk segítséget, akkor ő megmondja, hogy milyen legyen az egyes zsírsavak aránya étrendünkben.

Sőt, a legújabb kutatások alapján nem is csak az arányra kell figyelnünk, hanem az egyes zsírsavak abszolút bevitelére is.

A zsírsavak közül az omega-3 zsírsavak az egyik legegészségesebbek, szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében sokszínű hatásmechanizmussal vesznek részt, így például csökkentik a trombózis kialakulásának esélyét, enyhén csökkentik a vérnyomást.

A növényi olajoknak általában különféle magok, hüvelyesek, dió- és mogyorófélék valamint egyes gyümölcsök szolgálnak alapjául. Az olajok kedvező zsírsavösszetételük mellett, változó arányban tartalmaznak zsírban oldódó vitaminokat.