Miért van szükség munkaruházatra?

Miért van szükség munkaruházatra?Számos olyan foglalkozással, tevékenységgel találkozhatunk manapság, melyekhez szükség van munkaruházatra. A megfelelő munkaruházat viselésének több oka is lehet: előírás is lehet, hogy milyen munkaruhára van szükség az adott tevékenységekhez, de az is lehet, hogy csak elővigyázatosságból hordunk egyes ruházati termékeket.

A munkaruha feladata

A munkaruházat feladata, hogy valamilyen külső, káros hatástól védjen minket. Ez a hatás lehet fizikai, kémiai és biológiai is. Természetesen mindig úgy kell megválasztani a munkaruházatot, hogy az adott területen előforduló veszélyek ellen nyújtson védelmet. Egy építési területen szükség van olyan cipőre, amely megvéd attól, hogy belelépjünk valamilyen tárgyba, vagy fejvédőre, nehogy valami a fejünkre hullva sérülést okozzon. Laboratóriumi feladatok során ezek a problémák nem állnak fenn, de ott szükség lehet bőrünk védelmére veszélyes anyagok ellen, vagy a levegőszűrőre, nehogy mérgező anyagokat lélegezzünk be.

Ha munkahelyi előírás a munkaruházat viselése, akkor annak biztosításáról a munkáltató köteles gondoskodni.

Munkaruha vagy munkahelyi egyenruha?

Sokszor láthatjuk, hogy egy adott cég dolgozói egyforma, a cég logójával ellátott ruházatban dolgoznak. Ez a ruházat az egyenruha, ami nem minden esetben felel meg a munkaruházati követelményeknek. A munkahelyi egyenruha sok esetben reklámcélra készül inkább, mint arra, hogy megvédje a dolgozókat az előforduló veszélyektől.