Hogyan tartsuk tisztán kerti tavunk vizét?

Hogyan tartsuk tisztán kerti tavunk vizét?Egy kerti tavat nem elég elkészíteni, hanem az folyamatos odafigyelést, karbantartást is igényel, ha azt akarjuk, hogy a kerti tó tiszta, esztétikus legyen. Lássuk, mit lehet tenni ennek érdekében.

Amire mindenképpen szükségünk lesz, az egy kerti tó víztisztító. A víztisztító feladata többek között a kerti tó vizének forgatása, tisztítása, A víztisztító berendezés egyik része általában a vízszűrő. A vízszűrő feladata, hogy a víz forgatása közben kiszűri a vízből a szennyeződéseket, haleledel maradékokat, faleveleket, mielőtt azok el tudnák iszaposítani, algásítani a tavat, komolyabb problémákat okozva.

A kerti tó vízpumpa is hatással van a tó tisztaságára, így mindig a tó méretének megfelelő vízpumpát válasszuk ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kb. egyszer forgassa át a tó teljes vízmennyiségét a vízpumpa óránként.

Nem csak mechanikai úton lehet a tó tisztítására hatással lenni, hanem természetes úton is. Ez a tó nagyságának megfelelő mennyiségű halat és növényeket jelent. Amíg a természetes tavak esetén ki tud alakulni magától a tó biológiai egyensúlya, addig a mesterséges tavak (mint pl. a kerti tavak) esetében tervezésre, odafigyelésre van ehhez szükség. Arra is figyeljünk, hogy a halaknak ne adjuk túl sok ételt egyszerre, maximum naponta egyszer etessük őket, és az el nem fogyasztott eledelt távolítsuk el mindig.

A tó vizének tisztán tartásához nem árt, ha odafigyelünk arra is, hogy a nyári nagy melegekben ne engedjük túlmelegedni a tó vizét, ugyanis ez hatással lehet a víz oxigén-tartalmára, aminek szabályozása elengedhetetlen az egészséges élővilág megtartásához.