Mit jelentenek az autógumin található jelölések?

Mit jelentenek az autógumin található jelölések?Ha megnézünk egy autógumit, akkor számokat, betűket láthatunk rajta. Ezeknek a jeleknek természetesen jelentésük is van, és nagyon fontosak, ha megfelelő gumiabroncsot akarunk választani autónkhoz.

A legismertebb jelölés, ami egy autógumin található, az a gumi fizikai méreteit jelöli. Pl. egy 195/65 R 15-ös gumi azt jelenti, hogy az adott gumi 195 mm széles, a magasság/szélesség arányszáma 65%, Radial szerkezettel rendelkezik, és a felni átmérője 15 col.

Ezeket követi az ún. súlyindex vagy terhelési index, amely általában egy 75 és 98 közötti szám. A súlyindex az egy kerékre vonatkozó terhelhetőséget jelenti, a 75-ös érték 387 kg-nak felel meg, a 98 pedig 750-nek.

A következő jel egy betű, amely a sebességindexet jelöli, ami a jelnek megfelelő maximális megengedett sebességet mutatja meg. A sebességindex L és Y betűk közötti „értéket” vehet fel, az L 120 km/h-t jelent, az Y pedig 300 km/h max. sebességet. Van még egy kicsit eltérő jelzés, a ZR, ez pedig 240 km/h feletti megengedett sebességet jelent. Szintén betűkkel jelölik az oldal megerősítését is.

Az egyéb jelölések közé tartoznak a TWI-vel jelölt kopásjelzők helyei, a forgásirányt jelző, Rotation szöveggel ellátott nyíl, aszimmetrikus gumiabroncsok esetén az oldalt jelölő szövegek (belső oldal esetén inside, külső oldal esetén outside).