Az épületvillamossági kivitelezés folyamata

Az épületvillamossági kivitelezés folyamataÉpítkezés, felújítás során a munkálatok egy jelentős részét az épületvillamossági teendők adják. Az ide kapcsolódó teendők első lépése az épületvillamossági tervezés, majd pedig az elfogadott terveket kell a kivitelezés során megvalósítani.

A kivitelezés szakember kereséssel, árajánlat kéréssel szokott indulni. A végleges tervek alapján a szakemberek tudnak árat adni mind a munkadíjra, mind az anyagköltségre. Mindkettővel számolni kell, mert mindkettő jelentős összeg lesz, különösen egy egész ház vagy lakás esetén.

Az ajánlatok összehasonlítása után választani kell közülük egyet, ez a cég lesz, amely elvégzi a kivitelezést. Nem feltétlenül érdemes a legolcsóbbat választani, ajánlott figyelembe venni pl. az anyagok minőségét vagy az időpontot, amire a kivitelezés elkészülését vállalják.

Ezt követi a tényleges kivitelezés. A kivitelezés során megvalósítják azt, ami a terveken szerepel, és elkészül az épület villamossági rendszere.

Mielőtt átadásra kerül a rendszer, független ellenőrzésre kell, hogy sor kerüljön. Az ellenőr több szempontot is figyelembe vesz a folyamat során: elkészült-e minden, minden a terveknek megfelelően készült-e el, működik-e minden, valamint a biztonságot is szem előtt tartja. Ha mindent rendben talál, akkor a kivitelező átadja az elvégzett munkát, és lehet használni a rendszert.