A ketogén diéta alapjai

A ketogén diéta alapjaiMa már rengeteg különböző étrend, diéta közül lehet válogatni, mindenki megtalálhatja azt, amely számára a legjobban megfelel. Manapság az egyik legfelkapottabb étrend a ketogén diéta, ezt fogjuk röviden bemutatni.

A ketogén diéta alapján az emberi szervezet működése adja, ugyanis a szervezet a bevitt szénhidrátot hasznosítja, mivel ezt nagyon könnyű feldolgoznia, felhasználnia. Viszont a szénhidrátok olyan tápanyagok, melyek nagyban hozzájárulnak a testsúly növekedéséhez. A ketogén diéta arra épül, hogy a szervezet szénhidrád bevitelét minimálisra kell csökkenteni, az energiát pedig zsírok bevitelével kell helyettesíteni. A szervezet, amikor nem tud szénhidrátot hasznosítani, akkor elkezdi a zsírokat feldolgozni, mind a bevitt zsírokat, mind a testben elraktározott zsírokat. Ez a folyamat a ketózis folyamata, erről kapta a nevét maga a diéta is.

Ahhoz, hogy a szervezet a ketózis állapotába kerüljön, ügyelni kell a megfelelő mennyiségekre, arányokra. A bevitt szénhidrátokat minimálisra kell csökkenteni, ez azonban nem elegendő, azt is el kell érni, hogy a szervezet ne csak a bevitt zsírokat használja fel, hanem az elraktározott zsírokat kezdje el lebontani. Emiatt a zsírbevitelt is korlátozni kell, emiatt érdemes az étrend elkészítését hozzáértőre bízni. A táplálkozási szakemberek egyéni, személyre szabott ketogén étrendet tudnak készíteni mindenkinek.