Mit tartalmaz egy cégkivonat?

Mit tartalmaz egy cégkivonat?Ha egy cégről információkra van szükségünk, akkor az egyik legjobb megoldás erre a cégkivonat beszerzése. A cégkivonat tartalmaz minden olyan aktuális információt, ami a cégjegyzékben szerepel egy adott vállalkozásról. Bemutatjuk ezeket az információkat.

A cégkivonat tartalmazza egy vállalkozás általános információit. Ilyenek pl. a cég neve, cégjegyzékszáma, adószáma, székhelye és telephelyei, főtevékenysége és jegyzett tőkéje. Fontos információ ezeken felül pl. a cég bejegyzésének dátuma, cégformája, rövidített cégneve, amiket szintén megtalálhatunk egy cégkivonatban.

Az alapvető információk mellett fontos információ egy cégről, hogy kik a vezető képviselők, és az is, hogy a cég képviseletére ki jogosult, és milyen formában. Tárgyalások, kommunikáció során fontos, hogy olyan személlyel egyezzünk meg, akinek valóban joga van döntést hozni, hivatalosan is képviselni a vállalkozást. Bővebb információ a céget vezető emberekről az olyan cégformától függő adatok, mint a beltagok és a kültagok információi.

A cégkivonatban az általános adatok mellett ún. negatív információkat is találhatsz. Ezek olyan információk, mint pl., hogy egy cég ellen folyik-e csődeljárás, felszámolási eljárás, kényszertörlési eljárás, hivatalból történő törlés, végelszámolás, megszűnés, büntetőjogi intézkedés stb. Ha saját cégedről van szó, akkor ezekkel az információkkal tisztában vagy. Másik cég, pl. egy partner esetén azonban nagyon óvatosnak kell lenni, ha ilyen negatív információkat tartalmaz a cégkivonatuk.

Terjed az új luxus, a robotfűnyíró

Terjed az új luxus, a robotfűnyíróFüvet nyírni nem sokan szeretnek, azt viszont annál többen szeretnék, hogy jól nézzen ki udvaruk. Erre a kettős „problémára” korábban az a megoldás volt, hogy felfogadtunk valakit, hogy végezze el a fűnyírási teendőket helyettünk. Manapság azonban már ezt is el lehet felejteni, köszönhetően a robot fűnyíróknak.

A robotfűnyíró egy olyan eszköz, amely automatikusan végzi a fűnyírást, anélkül hogy bárkinek irányítania kellene azt. Nem csak a nevében, hanem tényleg egy önműködő, robot fűnyíróról van szó. Népszerűségét nem csak ennek köszönheti azonban, hanem számos egyéb előnyének is.

Az egyik ilyen előny, hogy a robot fűnyíró minden nap végzi a dolgát és nyírja a füvet. Ennek köszönhetően nem lesznek olyan időszakok, amikor túl hosszú a fű, hanem az udvar mindig úgy fog kinézni, amilyenre azt megálmodjuk.

A fűnyíráshoz be kell programozni a robotfűnyírót, ami szerencsére nagyon könnyen meg. A programozás történhet magán a fűnyírón, de a modernebb változatokhoz applikáció is létezik.

A hagyományos fűnyírókkal ellentétben ezek az eszközök nem üzemanyaggal működnek, és fenntartásuk is nagyon egyszerű. A működtetés mellett a tárolás is könnyebben megy, ugyanis sokkal kisebb helyen elfér egy robotfűnyíró, mint egy hagyományos fűnyíró. Emiatt olyan helyeken kifejezetten ideális, ahol a kert sem olyan nagy, és nem is áll rendelkezésre nagy tároló kapacitás.

Mit jelentenek az autógumin található jelölések?

Mit jelentenek az autógumin található jelölések?Ha megnézünk egy autógumit, akkor számokat, betűket láthatunk rajta. Ezeknek a jeleknek természetesen jelentésük is van, és nagyon fontosak, ha megfelelő gumiabroncsot akarunk választani autónkhoz.

A legismertebb jelölés, ami egy autógumin található, az a gumi fizikai méreteit jelöli. Pl. egy 195/65 R 15-ös gumi azt jelenti, hogy az adott gumi 195 mm széles, a magasság/szélesség arányszáma 65%, Radial szerkezettel rendelkezik, és a felni átmérője 15 col.

Ezeket követi az ún. súlyindex vagy terhelési index, amely általában egy 75 és 98 közötti szám. A súlyindex az egy kerékre vonatkozó terhelhetőséget jelenti, a 75-ös érték 387 kg-nak felel meg, a 98 pedig 750-nek.

A következő jel egy betű, amely a sebességindexet jelöli, ami a jelnek megfelelő maximális megengedett sebességet mutatja meg. A sebességindex L és Y betűk közötti „értéket” vehet fel, az L 120 km/h-t jelent, az Y pedig 300 km/h max. sebességet. Van még egy kicsit eltérő jelzés, a ZR, ez pedig 240 km/h feletti megengedett sebességet jelent. Szintén betűkkel jelölik az oldal megerősítését is.

Az egyéb jelölések közé tartoznak a TWI-vel jelölt kopásjelzők helyei, a forgásirányt jelző, Rotation szöveggel ellátott nyíl, aszimmetrikus gumiabroncsok esetén az oldalt jelölő szövegek (belső oldal esetén inside, külső oldal esetén outside).

Itthon is elérhető a Relex Smile szemműtét

Itthon is elérhető a Relex Smile szemműtétA folyamatosan fejlődő lézeres szemműtéteknek köszönhetően ma már minden eddiginél több kezelés közül választhatunk, ha el akarjuk hagyni szemüvegünket, kontaktlencsénket. Nem olyan régen megérkezett hazánkba a jelenleg elérhető legmodernebb technológia is, amely a Relex Smile nevet viseli.

Eddig a lebenyes eljárások voltak a legjobb választások hazánkban, melyeknek lényege, hogy a lézer egy ún. lebenyt készít a szaruhártyán, és az alatt végzi el a látásjavítást. Ez a lebeny készítés azonban kb. 20 mm-es bemetszést jelentett, a Relex Smile kezeléshez azonban ennek csak a töredékére, 2 mm-es bemetszésre van szükség. Ez a sokkal kisebb bemetszés azt jelenti, hogy a kezelés sokkal kíméletesebb a szaruhártyára nézve, ami rengeteg további előnyt is hoz magával.

Először is sokkal gyorsabban elvégezhető maga a szemműtét. A Femto típusú kezelések sem hosszúak, pár percig tartanak csak, de a Smile még ennél sok sokkal gyorsabb, kb. 24 másodperc alatt készül el a Smile látásjavítás egy szemen.

A kisebb bemetszés rövidebb felépülési, regenerálódási időt is fog jelenteni. Emiatt a Smile kezelés kiváló választás azok számára, akiknek nagyon fontos a gyors felépülés, és a kezelés utáni napokban vissza szeretnének térni a mindennapi kerékvágásba, legyen szó akár aktív vagy extrém sportokról.

Így ellenőrizd a másik céget szerződéskötés esetén

Így ellenőrizd a másik céget szerződéskötés eseténA mai világban már elengedhetetlen, hogy egy potenciális üzleti partnerről minden lehetséges információt beszerezz, mivel minden problémát, buktatót már a szerződéskötés előtt meg kell ismerned.

A cégek ellenőrzésére a legegyszerűbb módszer a cégjegyzékben szereplő adatok megismerése, hivatalos céges dokumentumok igénylése. Ezek olyan dokumentumok, melyeket nem a partner szolgáltat, hanem egy központi rendszer tartalmazza őket, így biztosan a valóságot fedik. Szerződéskötés előtt mindenképpen igényelj cégkivonatot, nagyobb üzletek esetén pedig cégmásolatot is. A cégmásolat a teljes cégtörténetet is tartalmazza, nem csak a jelenleg is hatályos adatokat.

A dokumentumokban először is ellenőrizd a képviseletre jogosultak adatait és képviseletük módját. A képviseletre jogosultak azok, akik szerződést köthetnek egy cég nevében. Ha a másik félnek nincs erre jogosultsága, akkor azt időben észre fogod még venni.

Előfordulhat, hogy egy vállalkozás határozott időre alakul, és be fogja fejezni működését belátható időn belül. Ha hosszabb együttműködésre számítasz, akkor kerüld el a határozott időre alakult időket.

A könyvvizsgálók adatait is mindenképpen ellenőrizd, ugyanis következtetni lehet az adatokból egy vállalkozás megbízhatóságára. Ha egy cég gyakran cserél könyvvizsgálót, ha egy távozó könyvvizsgáló helyett csak sokkal később érkezik új, akkor ennek az oka lehet az, hogy a cég nem a törvényeknek megfelelően működik.

Szintén hivatalos dokumentum a mérleg, amely az adott időpillanatban bemutatja a vállalkozás vagyonának, eszközeinek összetételét, és ezek finanszírozási forrását.

Cégkivonat külföldi felhasználásra

Cégkivonat külföldi felhasználásraNem csak a hazai, hanem a külföldi céges ügyekhez is hozzátartozik a cégkivonat mellékelése. Figyelni kell azonban arra, hogy külföldi felhasználásra milyen cégkivonatot kérünk, ugyanis nem fogják mindegyiket elfogadni.

Gyakori hiba, hogy idegen nyelvű cégkivonatot igényelnek cégek, és feltételezik, hogy ezt külföldi ügyintézések során el fogják fogadni. Ez azonban nagyon ritkán van így, ugyanis az átlagos idegen nyelvű cégkivonatok is magyarországi felhasználásra készülnek, csak más nyelveken.

Külföldi felhasználásra az Apostille cégkivonat való. Az Apostille cégkivonat hasonló a hazai felhasználású hiteles cégkivonatokhoz, azonban egy plusz felülhitelesítéssel rendelkezik. Ez a típusú cégkivonat azokban az országokban használható fel, melyek aláírták az ún. Apostille Egyezményt. A felülhitelesítés során az Igazságügyi Minisztérium ellenőrzi az okiraton található hivatalos pecsétet és aláírást, majd pedig ezek valódiságát igazolja egy további pecséttel. Ez a plusz pecsét jelenti gyakorlatilag az Apostille tanúsítványt.

Az Apostille cégkivonat igénylése előtt meg kell adni, hogy melyik országban fogjuk felhasználni a cégkivonatot, ugyanis enélkül nem adják ki a dokumentumot. Ha olyan országban szeretnénk, amely nem része az Apostille Egyezménynek, akkor az Igazságügyi Minisztérium egy hitelesítési záradékkal látja el a hiteles cégkivonatot, amely tanúsítja az okiraton szereplő aláírás és bélyegzőlenyomat valódiságát.

Az Apostille cégkivonat ára magasabb, mint a hazai felhasználású cégkivonatoké, ugyanis illetéket kell fizetni a plusz hitelesítésért.

Miben segít a coaching?

Miben segít a coaching?A coaching, life coach kifejezések az utóbbi években kezdtek elterjedni a köztudatban, egyre többen kíváncsiak arra, hogy mivel foglalkozik, miben segít a coaching. A coaching angol kifejezés, magyarul edzést jelent, de tanácsadóként, segítőként használják a kifejezést, akik a coachinggal foglalkoznak.

A coaching során egyénre szabott fejlesztő beszélgetések- és cselekvések segítségével segít az életmód tanácsadó a kliensnek a problémáinak megoldásában, a kérdésekre történő válaszok megtalálásában. Nagyon fontos, hogy a coach nem a megoldást, a válaszokat mondja meg, hanem rdések, beszélgetések sorozatával segít abban, hogy a kliens saját maga találja meg a választ, a legjobb utat a problémáinak megoldásában.

Általában akkor keresik fel az emberek egy coach szolgáltatásait, amikor egy nehéz élethelyzetben, vagy feladat-végrehajtásban elakadtak, megemelkedik a stressz az életükben, fejleszteni szeretnék kreativitásukat. Látható, hogy ezek olyan helyzetek, melyek esetén egy szakképzett személy segíteni tud. Ez a szakképzett személy az életmód tanácsadó, a coach.

A coaching első lépése, hogy személyes konzultáció után a coach segít abban, hogy a kliens megfogalmazza céljait, és az ezek elérését akadályozó főbb nehézségeket. Ezt követi a lépések megbeszélése, melyekkel áttöréseket lehetne elérni, melyekkel a problémákat meg lehetne oldani. Végül pedig a coach segít abban, hogy a kliens a megtervezett célokat elérje, hogy a megbeszélt utat követni tudja.

A legnépszerűbb irodai szolgáltatások

A legnépszerűbb irodai szolgáltatásokA legtöbb cég, vállalkozás mindennapjaihoz, teendőihez hozzátartoznak a különböző irodai teendők. Ezeket a teendőket sok cég egy külsős cégre bízza, olyanra, amely kizárólag ezzel foglalkozik. Lássuk, milyen irodai szolgáltatásokra lehet szüksége egy átlagos vállalkozásnak.

A népszerű irodai szolgáltatások

A legnépszerűbb irodai szolgáltatás a nyomtatás. Legtöbb vállalkozás rendelkezik saját nyomtatóval, azonban, különösen nagy mennyiségű nyomtatás esetén, gyakran jobban megéri inkább egy külsős cégre bízni a nyomtatási feladatokat. A külső cég gyakran gyorsabban és olcsóbban tudja elvégezni a nyomtatást.

A nyomtatáshoz hasonlóan gyakori feladat a fénymásolás. Szintén a nagy mennyiségben történő fénymásolást érdemes lehet külsős, profi cégre bízni, aki gyorsabban el tudja végezni ezeket a feladatokat.

A fénymásolással és a nyomtatással kapcsolatos szolgáltatás a laminálás. A laminálás ellenállóvá és időtállóvá teszi a fotókat, iratokat, dokumentumokat. A céges munkavégzéshez hozzátartozik, hogy a fontos dokumentumokat, iratokat laminálni kelljen. Ez a folyamat elég időigényes tud lenni, így sokszor megéri inkább kiszervezni.

A cégeknek általában szükségük van névjegyekre, névjegykártyákra, szórólapokra. Ezeket az irodai szolgáltatások keretein belül meg lehet terveztetni, el lehet készíttetni.

Amire biztosan minden cégnek szüksége lesz, az a bélyegző. Legalább egy céges bélyegző fog kelleni, és gyakran több egyéb is.

Miért népszerűek a ruha márkák?

Miért népszerűek a ruha márkák?Az élet rengeteg területére igaz, de a divat világára különösen illik, hogy az egyes márkák nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint maguk a termékek egyesével. A cikkben arról lesz szó, hogy az ilyen márkák, mint pl. a Bebe ruha, miért keresettek az emberek körében.

Korábbi jó tapasztalatok

A márkahűség egyik fő okának a korábbi jó tapasztalatot tarthatjuk. Ha a vásárlók nagyon megszeretik egy adott ruhamárka termékeit, akkor a jövőben szívesebben fognak az adott márkától új termékeket vásárolni. A korábbi jó tapasztalatok alapján tehát azt várják az emberek, hogy az új ruhák is hasonlóan jó minőségűek lesznek. Ennek persze megvan a hátulütője is, ha valaki már egyszer megszokta a kiváló minőséget, a következő ruháknál is elvárja azt, különben csalódott lesz.

Beilleszkedés a társadalomba

Nem csak a saját tapasztalatok, hanem a társadalom elvárásai is hatással vannak az emberek ruhaválasztására, az egyes márkák népszerűségére. Azok a márkák, melyek sok ember körében népszerűek, könnyebben tudnak további ügyfeleket, vásárlókat szerezni emiatt.

Profi kinézet

Nem csak a társadalmi nyomás, hanem a saját magunkkal szembeni elvárások is hozzájárulnak ahhoz, hogy bizonyos ruhamárkák termékeit vásároljuk. Ha van egyfajta stílusunk, kinézetünk, akkor azt a stílust próbáljuk tartani minden megvásárolt ruhaneművel.

Megszokás

Nem a legelegánsabb indok, de a megszokás is hozzájárul az egyes ruhamárkák népszerűségéhez. Ha egy ruhadarab bevált, sokszor egyszerűbb továbbra is azt a márkát vásárolni, mint újat, jobbat keresni helyette.

Nagykereskedelmi vállalkozás indítás előnyei

Nagykereskedelmi vállalkozás indítás előnyeiHa valamilyen kereskedelmi vállalkozást szeretnél indítani, akkor általánosságban véve két lehetőséged van, a nagykereskedelem és a kiskereskedelem. A nagykereskedelem lényege, hogy a gyártótól vásárolsz, vagy magad gyártod termékeidet, és a kiskereskedők a vásárlóid. Kiskereskedelem esetén nagykertől vásárolsz, és a fogyasztók, az emberek a vásárlóid. Lássuk, milyen előnyökkel jár, ha nagykereskedelmi vállalkozásba fogsz.

Egyszerűbb indulás

Nagykereskedelem esetén csak egy gyártót kell találni, néhány kiskert, és már indulhat is a vállalkozás. Szükség lehet esetleg egy raktárhelyiségre, ahol a termékeidet fogod tárolni, de gyakran lehetőség van arra is, hogy közvetlenül a gyártó raktárából szállítsd ki termékeidet. Kiskereskedelem esetén ezekre mind szükség van, de kelleni fog egy üzlethelyiség is, valamint több dolgozóra is szükség lesz.

Alacsonyabb marketing költségek

Nem több ezer embert kell megcélozni, mint potenciális ügyfelet, hanem cégekkel kell felvenni a kapcsolatot, cégeket kell megszólítani. Ennek köszönhetően jelentősen kevesebbet is költeni új ügyfelek, vásárlók szerzésére.

Alacsonyabb beszerzési költségek

Mivel a nagykerek jelentősen nagyobb mennyiségben vásárolnak, mint a kiskereskedelmi cégek, így sokkal nagyobb kedvezményekhez is lehet jutni a gyártóknál, beszállítóknál. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy sokkal egyszerűbb nagyobb profitot termelni.

Könnyebben fejleszthető

Mivel a nagykerek nincsenek egy adott területre korlátozva, így könnyedén lehet terjeszkedni, fejleszteni egy nagyker számára. Akár a korábbiaktól teljesen eltérő termékeket is el lehet kezdeni forgalmazni, minden probléma nélkül.